Sernik Snickers

 

Sernik Snickers

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm

Spód:

  • 200 g herbatników
  • 100 g masła
  • 1 łyżka cukru pudru

Masa serowa:

  • 1000 g twarogu
  • 2/3 szklanki śmietanki kremówki (ok. 170 ml)
  •  4 duże jajka (lub 5 mniejszych)
  •  1/2 puszki masy krówkowej (250 g)
  •  3/4 szklanki cukru pudru
  •  2 łyżki cukru waniliowego
  • 125 g solonych orzeszków ziemnych
  • 125 g czekolady (mleczna i gorzka)
  • 1 budyń waniliowy

 

Dodatkowo do dekoracji:

  •  pozostałe pół puszki masy kajmakowej
  • 3 batony Snickers lub orzeszki i czekolada

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.

Herbatniki mielimy na mąkę, dodajemy do nich cukier puder oraz rozpuszczone masło. Dokładnie mieszamy, a następnie powstałą masą wykładamy spód tortownicy. Masę ciasteczkową dociskamy do dna (ja robię to dłonią). Tortownicę wstawiamy do lodówki na 20 minut.

Orzeszki bardzo drobno siekamy, a czekoladę ścieramy na najgrubszych oczkach tarki (lub rozdrabniamy w blenderze kielichowym/robocie kuchennym).

Wszystkie składniki masy serowej (które powinny mieć temperaturę pokojową) łączymy w misce i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników.

Masę serową przelewamy na schłodzony spód i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Pieczemy 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy kolejne 40-45 minut.

Po upieczeniu sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy do temperatury pokojowej.

Puszkę z pozostałym kajmakiem umieszczamy w rondelku z wrzątkiem i mieszamy do chwili, aż będzie miał konsystencję polewy. Wylewamy go na schłodzony sernik i rozprowadzamy po całym wierzchu.

Wierzch sernika dekorujemy również pokrojonymi w plasterki batonami i wstawiamy do lodówki na całą noc.

Sernik najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, więc należy wyjąć go z lodówki na około 30 minut przed podaniem.

Smacznego życzy Agnieszka 🙂

 

Sernik Snickers

 

Przepis zaczerpnęłam z bloga gotowaniecieszy.blox.pl

Możesz również polubić…

1 Odpowiedź

  1. 16 grudnia 2015

    […] We do hope you enjoy this one! Once again, we’re publishing the recipe thanks to the wonderful Agnieszka, our confectionery guru. […]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.