Szarlotka z budyniową pianką
Jesienią robimy szarlotki, dużo szarlotek 🙂
Zamówienie przyjęte i zrealizowane 🙂 Kto zamawiał ten wie.
Składniki na ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej typ 500
- 5 żółtek
- masło 250 g
- szczypta soli
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
Składniki na masę jabłkową
- 1.5 kg jabłek kwaskowych
- 150 g cukru
- cukier waniliowy
- garść rodzynek
- garść orzechów laskowych
- pół łyżeczki cynamonu
Składniki na budyniową piankę
- budyń śmietankowy (2 małe)
- 50 g cukru
- 5 białek
- szczypta soli
Kruche ciasto:
Do misy wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wbijamy żółtka , wsypujemy cukier i dodajemy pokrojone masło . Włączamy mikser na małych obrotach i miksujemy do połączenia składników. Teraz wyjmujemy z misy , zagniatamy na stolnicy.
Pianka:
Ubijamy białka z odrobiną soli , dodajemy cukier i ubijamy na sztywno. Wsypujemy budyń i jeszcze chwile miksujemy .
Jabłka :
Jabłka obieramy, wycinamy środki i trzemy na tarce, albo kroimy. Wkładamy do garnka i na małym ogniu przesmażamy, dodajemy rodzynki, orzeszki i cynamon. Jak mamy dużo soku odsączamy na sitku. Zostawiamy do ostudzenia.
Wykonanie:
Połowę ciasta skruszamy rękoma do formy okrągłej wyłożonej papierem do pieczenia. Boki formy również oblepiamy ciastem. Nakłuwamy widelcem ciasto . Przekładamy ostudzone jabłka do formy z ciastem. Ubitą piankę z budyniem kładziemy na jabłuszka. Kruszymy pozostała część ciasta na górę . Pieczemy 55 minut w 170 stopniach .
Inspiracja z bloga http://rozowakuchnia.blox.pl
Najnowsze komentarze