Muffinki czekoladowe z budyniem
Na wizytę u rodziców i teściów, trzeba się przygotować. Muffinki zawsze dobrze pasują do kawki w rodzinnym gronie.
Składniki na około 12 dużych babeczek :
Nadzienie
- 1,5 szklanki mleka
- 1 budyń w ulubionym smaku
- 3 łyżki cukru, jeżeli budyń jest niesłodzony
Ciasto
- 1,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- cukier waniliowy
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 i pół łyżki oleju lub oliwy
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
Do połowy szklanki zimnego mleka wsypać budyń, wymieszać, pozostałe mleko zagotować. Dodać zawartość szklanki do gotującego się mleka i gotować, aż zgęstnieje. Wystudzić.
W jednej misce wymieszać łyżką suche składniki. W drugiej zmiksować jajko, olej oraz mleko. Dodać suche składniki i zmiksować do momentu powstania gładkiej masy.
Do około połowy wysokości foremek wlać masę kakaową. Następnie nałożyć łyżeczką porcje nadzienia budyniowego, i przykryć masą kakaową.
Piec w 180 stopniach C, około 25 min.
Babeczki można udekorować polewą czekoladową albo cukrem pudrem 🙂
Polewa:
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka masła
Śmietankę i masło zagotować w garnuszku. Odstawić na bok. Czekoladę połamać. Dodać do gorącej śmietanki i odstawić na minutę. Po tym czasie całość energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Gdy polewa zacznie gęstnieć polać nią muffinki.
Smacznego życzy Aga 🙂
Inspiracja pochodzi z bloga inwencjasmaku.blog.pl
Ta spływająca polewa <3
Spływająca czekolada ma w sobie to coś…