Wiewiórkowy chlebek bananowy. FIT
Właśnie wróciłam z mężem z nad morza. O tej porze roku jest tam pięknie. Po rozpakowaniu bagaży musiałam zabrać się za coś smacznego, zdrowego i co zjemy jeszcze dziś na kolację – chlebek bananowy.
Chlebek bananowy w tej wersji jest najeżony bakaliami – stąd „wiewiórkowy”.
- 300 g mąki pszennej typ 550 (lub najlepiej 200 g mąki pszennej typ 550 i 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej)
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 banany im bardziej dojrzałe tym lepiej
- garść orzechów laskowych
- garść różnych ziaren, u mnie: siemię lniane prażone, ziarno sezamu prażony, pestki dyni prażone, ziarno słonecznika prażone
- garść rodzynków (tym razem u mnie bez rodzynków)
- jajko
- 70 g masła
- 80 g cukru trzcinowego
- łyżeczka przyprawy do piernika
Banany rozgniatamy w misie tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Dodajemy topione masło, cukier i mąkę, mieszamy. Wsypujemy mąki z sodą oczyszczoną, przyprawą korzenną i ziarnami oraz orzechami. Mieszamy do połączenia składników. Formę (keksówkę) smarujemy masłem, przekładamy do środka ciasto i pieczemy w 170 stopniach przez 45 minut. Upieczony chlebek wyciągamy z formy i studzimy na kratce.
Smacznego życzy Aga. 🙂
Najnowsze komentarze