Chleb pszenny pełnoziarnisty

Składniki:

250 g mąki pszennej pełnoziarnistej

250 g mąki pszennej chlebowej

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych

2 łyżki oleju słonecznikowego

300 ml letniej wody

 

Mąki, cukier, sól i suche drożdże wymieszać (ze świeżych wcześniej zrobić rozczyn).  Dodawać stopniowo olej i wodę, łącząc wszystkie składniki. Wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (około 10 minut).

Przełożyć do miski, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości , 1-1,5 godz.).

Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, przełożyć do formy dużej (lub dwóch małych) wysmarowanej masłem i posypanej otrębami lub mąką. Przykryć i odstawić znów do wyrośnięcia , aż ciasto podwoi objętość.

Przed pieczeniem posmarować chleb jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka (można posypać słonecznikiem)

Piec w temperaturze 200 stopni przez około 30-35 minut.

Wersja maszynowa:

Wszystkie składniki umieścić w misie maszyny w kolejności: płynne , sypkie, a na koniec drożdże. Nastawić program do wyrastania. Po skończeniu programu postępować dalej jak w przepisie.

 

Inspirację zaczerpnęłam ze strony wmojejkuchni.blox.pl

 

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.