Chleb pszenny pełnoziarnisty
Składniki:
250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
250 g mąki pszennej chlebowej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych
2 łyżki oleju słonecznikowego
300 ml letniej wody
Mąki, cukier, sól i suche drożdże wymieszać (ze świeżych wcześniej zrobić rozczyn). Dodawać stopniowo olej i wodę, łącząc wszystkie składniki. Wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (około 10 minut).
Przełożyć do miski, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości , 1-1,5 godz.).
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, przełożyć do formy dużej (lub dwóch małych) wysmarowanej masłem i posypanej otrębami lub mąką. Przykryć i odstawić znów do wyrośnięcia , aż ciasto podwoi objętość.
Przed pieczeniem posmarować chleb jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka (można posypać słonecznikiem)
Piec w temperaturze 200 stopni przez około 30-35 minut.
Wersja maszynowa:
Wszystkie składniki umieścić w misie maszyny w kolejności: płynne , sypkie, a na koniec drożdże. Nastawić program do wyrastania. Po skończeniu programu postępować dalej jak w przepisie.
Inspirację zaczerpnęłam ze strony wmojejkuchni.blox.pl
Najnowsze komentarze