Chleb z miodem i płatkami owsianymi

Składniki:
  • 550 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 15 g miękkiego masła
  • 115 g płatków owsianych + na podsypanie
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 150 ml letniego mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 225 ml letniej wody
Przygotowanie.
Mąkę przesiać, wymieszać z solą, dodać masło, płatki owsiane, drożdże, mleko, wodę i miód. Wyrobić ciasto by było gładkie i elastyczne. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 -1,5 h. Po tym czasie ciasto wyrabiamy raz jeszcze – przełożyć do foremki i pozostawić do kolejnego wyrośnięcia na ok 40 min. Przed pieczeniem posmarować mlekiem i podsypać płatkami. Piec w temp 230 st przez 10 min, następnie obniżamy temp do 200 st i pieczemy kolejne 20-25 min aż chleb będzie brązowy. Studzimy na kratce.
Inspiracja z  cookierenka.com

Możesz również polubić…

1 Odpowiedź

  1. 14 grudnia 2015

    […] on to the bread! With the help of the wonderful and skilled wife of one of our Linux administrators, we give […]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.