Chleb z miodem i płatkami owsianymi
Składniki:
- 550 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli
- 15 g miękkiego masła
- 115 g płatków owsianych + na podsypanie
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 150 ml letniego mleka
- 2 łyżki miodu
- 225 ml letniej wody
Przygotowanie.
Mąkę przesiać, wymieszać z solą, dodać masło, płatki owsiane, drożdże, mleko, wodę i miód. Wyrobić ciasto by było gładkie i elastyczne. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 -1,5 h. Po tym czasie ciasto wyrabiamy raz jeszcze – przełożyć do foremki i pozostawić do kolejnego wyrośnięcia na ok 40 min. Przed pieczeniem posmarować mlekiem i podsypać płatkami. Piec w temp 230 st przez 10 min, następnie obniżamy temp do 200 st i pieczemy kolejne 20-25 min aż chleb będzie brązowy. Studzimy na kratce.
Inspiracja z cookierenka.com
1 Odpowiedź
[…] on to the bread! With the help of the wonderful and skilled wife of one of our Linux administrators, we give […]