Świąteczne ciacho nadziewane budyniem i jabłkami
Składniki
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 1/2 szklanki mąki
- 4 całe jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 budynie śmietankowe z cukrem
- 1 l mleka
- duży słoik jabłek prażonych (ok 900 g)
Olej, cukier, jajka umieścić w misie miksera i ucierać na puszystą masę. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i 1/2 szkl. mleka.
Wszystkie składniki razem wymieszać.
Ok. 2/3 ciasta wylać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto poukładać jabłka.
Na pozostałym mleku ugotować budynie i wylać gorące na ciasto.
Pozostałe ciasto wylać na budyń i rozprowadzić łyżką.
Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C, przez ok 50-60 minut.
Po wyciągnięciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia.
Inspiracja z bloga dylematyzchaty.blog.pl
Smacznego życzy Aga
1 Response
[…] A big thank you to Agnieszka for sharing this recipe! […]