Świąteczny schab pieczony

Ten schab robię od kilku lat na Święta Bożego Narodzenia. Jest pyszny, pachnący i co najważniejsze nie jest suchy.

Składniki:

  • 1,5 kg schabu
  • sól, pieprz
  • 5 łyżek oleju
  • 10 łyżek wody
  • 2-3  łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 2 liście laurowe w całości

Dodatkowo:

  • rękaw foliowy
  • sznurek

Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem. Nacieramy wszystkimi przyprawami, zamiast soli lubię użyć soli peklującej. Zalewamy olejem i wodą. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na dobę. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, czekamy troszkę aby mięso odpoczęło. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180-200 stopni, schab wkładamy do foliowego rękawa, wlewamy sos z wody i oleju. Ściśle sznurujemy i wkładamy do piekarnika na 1,5 godziny. Po tym czasie studzimy oraz wkładamy do lodówki. Schab nadaje się zarówno  jako danie obiadowe jak i do kanapek z musztardą.

Możesz również polubić…

1 Odpowiedź

  1. 4 stycznia 2016

    […] Thank you Agnieszka for sharing this recipe with us! […]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.