Świąteczny schab pieczony
Ten schab robię od kilku lat na Święta Bożego Narodzenia. Jest pyszny, pachnący i co najważniejsze nie jest suchy.
Składniki:
- 1,5 kg schabu
- sól, pieprz
- 5 łyżek oleju
- 10 łyżek wody
- 2-3 łyżki suszonego majeranku
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 2 liście laurowe w całości
Dodatkowo:
- rękaw foliowy
- sznurek
Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem. Nacieramy wszystkimi przyprawami, zamiast soli lubię użyć soli peklującej. Zalewamy olejem i wodą. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na dobę. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, czekamy troszkę aby mięso odpoczęło. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180-200 stopni, schab wkładamy do foliowego rękawa, wlewamy sos z wody i oleju. Ściśle sznurujemy i wkładamy do piekarnika na 1,5 godziny. Po tym czasie studzimy oraz wkładamy do lodówki. Schab nadaje się zarówno jako danie obiadowe jak i do kanapek z musztardą.
1 Odpowiedź
[…] Thank you Agnieszka for sharing this recipe with us! […]