Sernik gotowany ze słoną orzechową nutą
Sernik ten jest bardzo łatwy w przygotowaniu a tym samym bardzo pyszny. Najgorzej jest czekać aż się schłodzi a zaglądanie do lodówki w niczym nie pomaga.
Składniki:
- 1,5 kg mielonego twarogu z wiaderka
- 2 budynie waniliowe
- 4 torebki cukru waniliowego
- 3/4 szklanki cukru
- 5 żółtek
- 2 łyżki masła
- 1 duża garść rodzynek
- 200 – 300 gram wafelków czekoladowych
- 1 łyżka masła
Dodatkowo:
- puszka masy kajmakowej o smaku orzechowym
- 1 duża garść słonych orzeszków
Do rondla lub garnka dodajemy: twaróg, suche budynie, cukry, żółtka, 2 łyżki masła, rodzynki. Wszystko mieszamy na małym ogniu. Gotujemy nie dłużej niż 10 minut.
Wafelki miksujemy na pył. Do rondelka dodajemy łyżkę masła, do rozpuszczonego wsypujemy ciastka, mieszamy. Blaszkę wykładamy cisteczkową półsypką masą.
Na ciastka wlewamy gotową masę twarogową. Wkładamy do lodówki. W tym czasie w rondelku rozgrzewamy kajmak. Tylko chwilkę aby stał się bardziej płynny. Orzeszki miksujemy w blenderze. Po nie mniej niż 25 minutach wyciągamy sernik z lodówki, smarujemy go kajmakiem oraz posypujemy orzeszkami. Wkładamy do lodówki na tyle czasu na ile jesteśmy w stanie wytrzymać, a najlepiej na całą noc.
Prawda, że łatwy? Smacznego 🙂
Pyszności:)
Jest wręcz uzależniający 😀