Sernik truflowy
1 kg twarogu z wiaderka
1 puszka masy krówkowej
3 lub 4 jajka (w zależności od wielkości)
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200g masła
250g wafelków czekoladowych, bez polewy
10-12 cukierków Trufle
Wafelki kruszymy na pył. Wafelki wrzucamy do garnka, delikatnie podgrzewamy i wyklejamy tortownicę. Tortownicę wkładamy do lodówki.
Twaróg, jajka, cukier, masę krówkową i mąkę dokładnie miksujemy (trochę masy krówkowej zostawiamy by posmarować nią gotowe ciasto). Dokładamy 8-10 posiekanych cukierków. Masę przekładamy do formy.
Pieczemy w temperaturze 130 stopni przez około 1 godzinę 15 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy sernik do wystudzenia. Sernik smarujemy pozostałą masą krówkową i posypujemy posiekanymi cukierkami.
mmm… wygląda kusząco! 🙂