Muffinki do piwa z szynką, cebulką i serem

Składniki na 12 muffinek
– 350 g mąki pszennej
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka soli
– 120 g żółtego tartego sera (zetrzeć na grubych oczkach)
– 180 g szynki (lub kiełbasy)
– 2 średnie cebule
– 120 g masła
– 2 jajka
– 250 ml mleka
– garść posiekanego szczypiorku

Przygotowanie

Cebulę posiekaj w drobną kostkę, podsmaż i ostudź.
Masło roztop i odstaw do przestygnięcia.
Ser zetrzyj na tarce, szynkę (lub kiełbasę) pokrój w kostkę, szczypiorek posiekaj.
Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj starty ser, szynkę, szalotki (lub cebule) i posiekany szczypiorek.
W oddzielnej misce zmieszaj mleko z jajkami i dodaj do miski z pozostałymi składnikami razem z rozpuszczonym masłem. Wszystko zmieszaj. Nakładaj do wysmarowanych masłem i oprószonych mąką foremek do muffinek do 3/4 wysokości (u mnie zajmowały całe foremki ;)).
Piecz około 30 minut w 180’C, do suchego patyczka (w zależności od wielkości foremek)
Smacznego!

Inspirację zaczerpnęłam z bloga http://patricia-bakes.blogspot.com/

IMG_3565

 

IMG_3564

Możesz również polubić…

2 komentarze

  1. Marta Lis pisze:

    świetne przekąski imprezowe 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.