Chleb domowy pszenno żytni

Chleb z tych, które robi się bardzo łatwo i przyjemnie. Pomimo dodatku mąk mieszanych bardzo delikatny i puchaty. Bardzo polecam.

Składniki:
300 g mąki pszennej
120 g mąki żytniej
15 g drożdży
1 łyżeczka miodu
300 g wody
1 i 1/2 łyżeczki soli
W misce mieszamy drożdże z miodem i letnią wodą. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 45 min. do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy do natłuszczonej foremki i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, na ok. 20 min. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 180 st. C przez ok. 30 – 40 min.

Inspirację i przepis, który zmodyfikowałam zaczerpnęłam z bloga http://domowysmakjedzenia.pl/

IMG_3573

IMG_3572

IMG_3571

Możesz również polubić…

2 komentarze

  1. Iwona pisze:

    Uwielbiam domowe pieczywo. Najczęściej jednak przygotowuję je z mąki razowej 🙂
    http://iwonka-bloguje.blogspot.com

Skomentuj aga Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.