Kruche ciasto z truskawkami
Truskawki już SĄ! Bardzo mnie to cieszy, choć w tym roku obiecałam sobie, że nie będę robiła zapraw.
Dziś wariacja z przepisu http://www.kochamczekolade.pl/2015/10/08/kruche-ciasto-z-owocami-i-budyniowa-pianka/ Czy lepszy jest oryginał? Oceńcie sami.
Składniki:
Ciasto
2,5 szklanki mąki
4 łyżki cukru
250 gramów masła
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka budyniowa
5 białek
1/4 szklanki cukru pudru
2 opakowania proszku budyniowego śmietankowego lub waniliowego
2 opakowania cukru pudru
0,5 szklanki oleju
400 gramów truskawek
ew. cukier puder na lukier
Sposób wykonania:
Ciasto.
Składniki na ciasto zagnieść i włożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie 1/4 ciasta odłożyć do zamrażalnika, a resztą wylepić foremkę o wymiarach 20 X 20 cm i podpiec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Pianka budyniowa.
Białka ubić z cukrem, dodać proszek budyniowy i olej.
Masę budyniową wylać na podpieczone ciasto, na to ułożyć truskawki, a na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Całość piec jeszcze ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasto jest pyszne, kruche i jednocześnie miękkie i rozpływające się w ustach. Owoce nie opadają na dno, dobrze utrzymują się na masie budyniowej.
wspaniałe:)
Uwielbiam to ciacho z pianką budyniową
Cudne!