Puszyste ciasto z truskawkami
Jest to ciasto z tych, które robi się w momencie gdy goście przekraczają próg naszego domu a nie mamy ich czym poczęstować. Szybkie, łatwe w przygotowaniu, puszyste i bardzo smaczne.
Składniki:
- 300g mąki pszennej tortowej
- 80ml mleka
- 200g masła (82% tłuszczu mlecznego)
- 5 jajek – osobno żółtka i białka
- 150g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 16g domowej roboty cukru z wanilią
- szczypta soli
- około 500g umytych i obranych truskawek
- do podania cukier puder
Masło, mleko i cukier wanilinowy przekładamy do rondelka. Podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając. Gdy masło całkowicie się rozpuści zdejmujemy ganek z ognia. Studzimy przez około 20-30 minut.
W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Partiami dodajemy cukier cały czas ubijając. Gdy piana będzie sztywna zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka. Dokładnie łączymy je z pianą. Dolewamy przygotowaną wcześniej masę maślaną (najlepiej małym strumieniem i na kilka razy). Mieszamy.
Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Dodajemy w 3 partiach do masy jajecznej. Mieszamy bardzo delikatnie aż do połączenia składników (uważamy aby masa nie straciła puszystości).
Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką). Na wierzch układamy truskawki (najlepiej pokroić je wcześniej na ćwiartki). Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 60 minut.
Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Udostępniając wpisy wspierasz mojego bloga i doceniasz moją pracę. Dzięki!
Przepis zaczerpnęłam z cudownego bloga kulinarnego http://kulinarnapiniata.pl/
Mmm, wygląda cudownie! 🙂
pyszne są takie ciasta:)