Idealny biszkopt maślany
Poprzednio był biszkopt czekoladowy – idealny biszkopt czekoladowy, tym razem jasny biszkopt maślany. Idealna baza do różnych ciast. Na przykład dziś będzie on bazą do dwóch ciast, gdyż bardzo ładnie wyrósł a nie mam sił na podwójne pieczenie.
- 5 średnich jajek
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/4 szklanki skrobii kukurydzianej (zamiennik – mąka ziemniaczana)
- 3/4 szklanki cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- olejek maślany
Białka z cukrem mocno ubić, dodać żółtka, proszek do pieczenia i wymieszać. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać z masą. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 22 x 30. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 20-25 minut.
Najnowsze komentarze