Kokosowe muffinki
Dzisiejszego dnia przygotowuję wypieki na Święto Wsi. Na pierwszy ogień poszły muffinki. Wyszły bardzo puszyste i delikatne. Zastanawiam się czy oprószyć je cukrem pudrem czy polać czekoladą.
Składniki na 12 sztuk:
Suche składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
2 pełne łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/3 szklanki wiórek kokosowych
Mokre składniki:
1/3 szklanki oleju
1 jajko
0,5 szklanki słodkiej śmietanki 36%
1/3 szklanki pełnotłustego mleka
Przygotowanie:
Suche składniki mieszam łyżką w dużej misce, mokre w drugiej. Mokre przelewam do suchych i mieszam tylko tyle, żeby wszystko się połączyło (ciasto będzie dość gęste). Od razu przekładam ciasto do foremek, mniej więcej do 3/4 wysokości. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 30 minut.
Przepis pochodzi ze strony www.sio-smutki.blogspot.com
Najnowsze komentarze