Orzechowe marzenie

Przed rozpoczęciem prac nad ciastem trzeba przygotować męża, lub innego osiłka i dać mu worek orzeszków do obłupania. Potrwa to około godzinę, lub jak jest ciut nerwowy to nawet dwie 🙂 Po tej pracy może być trochę niezadowolony, ale obiecuję, że to ciacho poprawi każdy humor.

Tak na serio ciacho w wykonaniu jest bardzo proste. Należy do tych średnio drogich, przez zawartość orzechów. Ja mam na tyle szczęścia, że orzechy dostałam od swojej Kochanej Mamy.

ciasto:
4 jaja
3/4 szkl cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 szkl mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/4 szklanka zmielonych orzechów włoskich,  laskowych, migdałów (lub tylko włoskich)
35 g rozpuszczonego masła (nie margaryny)
polewa:
100 g gorzkiej czekolady (dobrej, to ważne)
150 ml śmietany kremówki
1 łyżka masła
3 łyżki dobrego kremu orzechowego
1 szklanka grubo krojonych orzechów włoskich, opcjonalnie laskowych, migdałów (lub tylko włoskich)
Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia – dodać do jaj, wymieszać. Wlać rozpuszczone i ostudzone masło oraz wsypać zmielone orzechy, ponownie wymieszać. Gotowe ciasto wylać do formy keksowej (26 cm), wstawić do nagrzanego do 180 t C pieca, piec 40-45 min. Ostudzić.
Przygotować polewę: śmietanę zagotować, zdjąć z ognia, dodać drobno połamaną czekoladę, odstawić na 1-2 min. Mieszać do połączenia się składników, dodać zimne masło – ponownie wymieszać do rozpuszczenia. Na koniec dodać krem orzechowy i orzechy, wymieszać, polać babkę.

IMG-4483

 

IMG-4480

 

Przepis znalazłam na stronie http://just-bake.blogspot.com i go trochę zmodyfikowałam.

 

Możesz również polubić…

1 Odpowiedź

  1. Orzechy i czekolada to jedno z moich ulubionych połączeń! 😉

Skomentuj Kulinarne Wyskoki Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.