Szybka babka borówkowa

Od samego rana myślałam o cieście, a raczej czymś słodkim z borówkami, które wczoraj kupiłam. Wymyślałam, kombinowałam i z tego całego całodziennego myślenia…wyszła bardzo prosta babka z borówkami. Nieraz bywa i tak. Co nie zmienia faktu, że do wieczornej kawki jest idealna.

BABKA Z BORÓWKAMI

BABKA Z BORÓWKAMI

Składniki:

  • 250g  borówki amerykańskiej (równie dobrze mogą być jagody)
  • 150g masła
  • 3 jajka
  • 100g cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 100g jogurtu naturalnego
  • 270g mąki pszennej
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Jagody umyć ,odsączyć na sicie, wysuszyć na papierowym ręczniku. Miękkie masło o temperaturze pokojowej, cukier, cukier waniliowy i aromat utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym całym jajku. Następnie dodać jogurt i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać  do połączenia się składników, po czym wrzucić odsączone borówki i delikatnie wymieszać. Formę keksową wysmarować margaryną i posypać bułką tartą.Piec w piekarniku nagrzanym do  180°C ok 45- 50min .
Można zrobić wersję ciasta na blaszce, będzie wtedy niższe i posypać całość kruszonką. Jest równie smaczne.
Inspiracja z bloga http://walijskiepichcenie.blogspot.com

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *