Babka budyniowa

Nigdy nie lubiłam babek… suche, jakieś takie proszkowo niesmaczne. Ale po tej babce mi się odmieniło i teraz są moimi ukochanymi. Oczywiście nigdy nie zajmą miejsca wypiekom drożdżowym, ale są bardzo, bardzo dobre.

Składniki:
na keksówkę 25 cm x 12 cm
lub tradycyjną formę z kominem
 
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 4 jaja lub 5 jak nie są duże
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 paczki cukru wanilinowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddzielam od żółtek. Żółtka na wysokich obrotach miksera ucieram na puszystą masę wraz z cukrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodaję miękkie masło, a najlepiej rozpuszczone i wystudzone masło i chwilę miksuję do połączenia się składników. Kolejno dodaję stopniowo mąkę, budyń, proszek i na najniższych obrotach miksera mieszam do połączenia się składników. Na koniec ubijam białka ze szczyptą soli na sztywno, dodaję je do powstałej masy i mieszam delikatnie, aby całość się połączyła.
Tak przygotowane ciasto przekładam do keksówki i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Babkę piekę przez ok. 40-50 minut. Długość pieczenia będzie zależała od wielkości i wysokości formy, należy piec do tzw. suchego patyczka.
Babkę można polać lukrem, czekoladą, ja posypuję cukrem pudrem.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.