Babka budyniowa

Nigdy nie lubiłam babek… suche, jakieś takie proszkowo niesmaczne. Ale po tej babce mi się odmieniło i teraz są moimi ukochanymi. Oczywiście nigdy nie zajmą miejsca wypiekom drożdżowym, ale są bardzo, bardzo dobre.

Składniki:
na keksówkę 25 cm x 12 cm
lub tradycyjną formę z kominem
 
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 4 jaja lub 5 jak nie są duże
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 paczki cukru wanilinowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddzielam od żółtek. Żółtka na wysokich obrotach miksera ucieram na puszystą masę wraz z cukrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodaję miękkie masło, a najlepiej rozpuszczone i wystudzone masło i chwilę miksuję do połączenia się składników. Kolejno dodaję stopniowo mąkę, budyń, proszek i na najniższych obrotach miksera mieszam do połączenia się składników. Na koniec ubijam białka ze szczyptą soli na sztywno, dodaję je do powstałej masy i mieszam delikatnie, aby całość się połączyła.
Tak przygotowane ciasto przekładam do keksówki i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Babkę piekę przez ok. 40-50 minut. Długość pieczenia będzie zależała od wielkości i wysokości formy, należy piec do tzw. suchego patyczka.
Babkę można polać lukrem, czekoladą, ja posypuję cukrem pudrem.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *