Tarta truflowa
Składniki na spód
400 g wafelków czekoladowych (ja użyłam w polewie czekoladowej „Pryncypałki”)
120 g stopionego i przestudzonego masła lub bardzo miękkiego
1 tabliczka gorzkiej czekolady – 90% kakao
cukierki czekoladowe trufle sztuk kilka
Wafelki rozdrabniamy na pył/mąkę (ja robię to za pomocą blendera). Następnie dodajemy do nich masło i mieszamy aż całość się połączy. Tak przygotowaną masą wykładamy formę do tarty o średnicy 24 cm dokładnie dociskając. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Jak nie mogę się doczekać pomagam sobie chwilowo zamrażalnikiem.Przygotowujemy krem. Czekoladę łamiemy na kosteczki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestudzenia.
Kremówkę ubijamy mikserem na niskich obrotach na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy łyżka po łyżce cukier puder. Następnie delikatnie łączymy kremówkę z serkiem mascarpone. Do kremu dodajemy czekoladę. Mieszamy.
Wstawiamy do lodówki na 3-4 godzinki, a najlepiej na całą noc.Spód wafelkowy jest bardziej kruchy niż ciasteczkowy, więc wyjmując tartę z blaszki trzeba postępować dość ostrożnie żeby go nie pokruszyć, najlepiej podważyć ją w paru miejscach cienkim nożem.
Przed podaniem wyjąć ją z lodówki ok 30 min. wcześniej – łatwiej będzie się kroić.
Najnowsze komentarze