Tarta z aronią
Aronia nie jest owocem, który wszyscy lubią, ale ukryte w cudownej galaretce z pysznym kremem waniliowym komponuje się cudownie.
Składniki:
Opakowanie galaretki, tym razem miałam o smaku jagodowym.
250 g owoców aronii
Na kruche ciasto:
- 1 ½ szklani mąki
- ¼ szklanki cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 125 g schłodzonego masła
Na krem:
- 3 szklanki mleka
- ¾ szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 2 żółtka
- szczypta soli
- ziarenka z jednej laski wanilii lub ewentualnie torebka cukru wanilinowego
Aronię zasypałam 3 łyżkami cukru i podgotowałam chwilkę. Puściła sporo soku, ale nie na tyle aby wystarczyło do rozpuszczenia galaretki, dodałam trochę wody, zagotowałam i po wyłączeniu gazu wsypałam i rozpuściłam galaretkę.
Do miski przesiej mąkę, cukier puder i sól. Dodaj masło oraz żółtko i szybko zagnieć ciasto. Po wyrobieniu, zawiń w woreczek foliowy i włóż je na 30 – 40 minut do lodówki, aby się schłodziło. Po upływie czasu, rozwałkuj ciasto na grubość około 3 – 5 mm (ciasto możesz podsypywać mąką), a następnie przełóż je do formy wysmarowanej masłem i oprószoną mąką i lekko dociśnij. Ciasto ponakłuwaj widelcem i piecz je w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.
Czas na przygotowanie kremu.
Do garnuszka z grubym dnem wlej 2 szklanki mleka, wsyp cukier, dodaj ziarenka z wanilii (jeżeli chcesz na czas zagotowywania mleka możesz wrzucić również laskę wanilii) i zagotuj. W między czasie rozbełtaj żółtka ze szklanką mleka, dodaj mąkę i wymieszaj na jednolitą masę. Tak przygotowaną masę wlej do gotującego się mleka i mieszaj do powstania kremu (budyniu). Tak przygotowany krem wyłóż na upieczony i wystudzony spód. Kolejno polej wszystko galaretką z owocami aronii.
Najnowsze komentarze