Tarta z aronią

Aronia nie jest owocem, który wszyscy lubią, ale ukryte w cudownej galaretce z pysznym kremem waniliowym komponuje się cudownie.

 

Tarta z aronią

Tarta z aronią

Składniki:

Opakowanie galaretki, tym razem miałam o smaku jagodowym.

250 g owoców aronii

Na kruche ciasto:

  • 1 ½ szklani mąki
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 125 g schłodzonego masła

Na krem:

  • 3 szklanki mleka
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • ziarenka z jednej laski wanilii lub ewentualnie torebka cukru wanilinowego

Aronię zasypałam 3 łyżkami cukru i podgotowałam chwilkę. Puściła sporo soku, ale nie na tyle aby wystarczyło do rozpuszczenia galaretki, dodałam trochę wody, zagotowałam i po wyłączeniu gazu wsypałam i rozpuściłam galaretkę.

Do miski przesiej mąkę, cukier puder i sól. Dodaj masło oraz żółtko i szybko zagnieć ciasto. Po wyrobieniu, zawiń w woreczek foliowy i włóż je na 30 – 40 minut do lodówki, aby się schłodziło. Po upływie czasu, rozwałkuj ciasto na grubość około  3 – 5 mm (ciasto możesz podsypywać mąką), a następnie przełóż je do formy wysmarowanej masłem i oprószoną mąką i lekko dociśnij. Ciasto ponakłuwaj widelcem i piecz je w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.

Czas na przygotowanie kremu.

Do garnuszka z grubym dnem wlej 2 szklanki mleka, wsyp cukier, dodaj ziarenka z wanilii (jeżeli chcesz na czas zagotowywania mleka możesz wrzucić również laskę wanilii) i zagotuj. W między czasie rozbełtaj żółtka ze szklanką mleka, dodaj mąkę i wymieszaj na jednolitą masę. Tak przygotowaną masę wlej do gotującego się mleka i mieszaj do powstania kremu (budyniu). Tak przygotowany krem wyłóż na upieczony i wystudzony spód. Kolejno polej wszystko galaretką z owocami aronii.

 

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *