Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką

Kruche ciasto, które jest idealne na niedzielę. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, ale dość czasochłonne. Zazwyczaj ciasto robię w sobotę wieczorem, wkładam do zamrażalnika aby w niedzielę rano oszczędzić czas.

Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką

Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką

Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła z zamrażalnika
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 5 żółtek

Pianka

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 budynie waniliowe
  • 1/3 szklanki oleju

Dodatkowo

  • borówki amerykańskie
  • maliny
  • cukier puder do dekoracji

Ciasto:
Masło bardzo drobno siekamy, dodajemy pozostałe składniki na ciasto i zagniatamy. Jeżeli ciasto okazałoby się zbyt suche można dodać ok. łyżkę (lub więcej) śmietany 12-18%. Powstałą masę dzielimy na dwie części, jedna ok. 60% druga 40%. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalki na minimum 2 godziny.

Po tym czasie blaszkę ok. 20 x 3o cm wykładamy papierem do pieczenia i do formy ścieramy na tarce o grubych oczkach większą porcję ciasta. Delikatnie dociskamy łyżką troszeczkę wyrównując spód. Podpiekamy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut do bardzo lekkiego zrumienienia.
Pozostawiamy do wystudzenia.

Budyniowa Pianka:
Gdy ciasto jest już zimne możemy przygotować piankę.
Białka ubijamy na sztywno. Następnie nadal na wysokich obrotach miksera bardzo powoli wsypujemy cukier, po czym dodajemy cukier waniliowy. Zmieniamy poziom robota na najniższy i powoli wsypujemy proszki budyniowe.
Na końcu cienkim strumieniem, powoli ciągle miksując wlewamy olej.
Masę przekładamy na podpieczony spód, a na nią wykładamy maliny oraz borówki. Pozostałą część ciasta wyciągamy z zamrażalki i ścieramy na wierzch ciasta.
Pieczemy w temperaturze ok. 175 stopni przez ok. 30-40 minut do zrumienienia wierzchu. Gdy ciasto przestygnie całość oprószamy cukrem pudrem.

Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką

Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką

 

 

Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką

Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką

 

 

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *