Sernik czekoladowy z kajmakiem i orzechami
Prosty oraz szybki w przygotowaniu, przepyszny, nie za słodki, idealny…
Nie chwalę swojego przepisu, po prostu kocham serniki 🙂
Składniki:
- Około 100 sztuk herbatników
- 1 kg sera mielonego z wiaderka
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- opakowanie cukru wanilinowego
- 1 kostka (250) masła, lub ewentualnie margaryny
- 3 budynie (2 czekoladowe, 1 śmietankowy lub waniliowy)
- 1 szklanka mleka
- kilka rodzynek
- Pół tabliczki czekolady deserowej lub mlecznej
- Opakowanie orzechów włoskich
- Puszka kajmaku lub skondensowanego słodzonego mleka w puszcze
Jeżeli nie masz gotowego kajmaku należy gotować mleko w puszcze w kąpieli wodnej przez około 4 godziny.
Na początek przygotowuję blachę. Wykładam ją dokładnie papierem do pieczenia, na papier układam dość ściśle herbatniki.
Na początek na wolnym ogniu rozpuszczamy kostkę masła. Po rozpuszczeniu dodajemy cukier i cukier waniliowy. Całość dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia się cukru. Dwa jajka wbijamy do szklanki i mieszamy widelcem. Jajka wlewamy do naszego garnka z masłem i cukrem. Wszystko robimy na małym ogniu. Czas na ser. Dodajemy go partiami cały czas mieszając i nie wyłączając palnika. Musimy uzyskać idealnie gładką masę, którą ciągle mieszamy. Jak już jest gładka jak aksamit wyłączamy na chwilkę kuchenkę i dodajemy garść rodzynek.
Do miseczki wsypujemy 3 proszki budyniowe, dolewamy mleko i mieszamy do momentu uzyskania idealnie gładkiej masy. Wlewamy budyń do masy serowej. Dokładnie mieszamy oraz włączamy kuchenkę. Ciągle mieszając masę uzyskujemy krem o konsystencji budyniu.
Gorącą masę budyniową wlewamy na wcześniej przygotowane herbatniki. Wygładzamy i szybko przykrywamy gorącą masę kolejną warstwą herbatników. Kolejną warstwą jest kajmak, który delikatnie smarujemy całe ciasto. Kolejno na kajmak sypiemy posiekane orzechy oraz startą czekoladę.
Ciasto musi wystygnąć w temperaturze pokojowej, po wystudzeniu wkładamy do lodówki.
Najnowsze komentarze