Sernik czekoladowy z kajmakiem i orzechami

Prosty oraz szybki w przygotowaniu, przepyszny, nie za słodki, idealny…

Nie chwalę swojego przepisu, po prostu kocham serniki 🙂

Sernik czekoladowy z kajmakiem i orzechami

Sernik czekoladowy z kajmakiem i orzechami

Składniki:

  • Około 100 sztuk herbatników
  • 1 kg sera mielonego z wiaderka
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 kostka (250) masła, lub ewentualnie margaryny
  • 3 budynie (2 czekoladowe, 1 śmietankowy lub waniliowy)
  • 1 szklanka mleka
  • kilka rodzynek
  • Pół tabliczki czekolady deserowej lub mlecznej
  • Opakowanie orzechów włoskich
  • Puszka kajmaku lub skondensowanego słodzonego mleka w puszcze

Jeżeli nie masz gotowego  kajmaku należy gotować mleko w puszcze w kąpieli wodnej przez około 4 godziny.

Na początek przygotowuję blachę. Wykładam ją dokładnie papierem do pieczenia, na papier układam dość ściśle herbatniki.

Na początek na wolnym ogniu rozpuszczamy kostkę masła. Po rozpuszczeniu dodajemy cukier i cukier waniliowy. Całość dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia się cukru. Dwa jajka wbijamy do szklanki i mieszamy widelcem. Jajka wlewamy do naszego garnka z masłem i cukrem. Wszystko robimy na małym ogniu. Czas na ser. Dodajemy go partiami cały czas mieszając i nie wyłączając palnika. Musimy uzyskać idealnie gładką masę, którą ciągle mieszamy. Jak już jest gładka jak aksamit wyłączamy na chwilkę kuchenkę i dodajemy garść rodzynek.

Do miseczki wsypujemy 3 proszki budyniowe, dolewamy mleko i mieszamy do momentu uzyskania idealnie gładkiej masy. Wlewamy budyń do masy serowej. Dokładnie mieszamy oraz włączamy kuchenkę. Ciągle mieszając masę uzyskujemy krem o konsystencji budyniu.

Gorącą masę budyniową wlewamy na wcześniej przygotowane herbatniki. Wygładzamy i szybko przykrywamy gorącą masę kolejną warstwą herbatników. Kolejną warstwą jest kajmak, który delikatnie smarujemy całe ciasto. Kolejno na kajmak sypiemy posiekane orzechy oraz startą czekoladę.

Ciasto musi wystygnąć w temperaturze pokojowej, po wystudzeniu wkładamy do lodówki.

Sernik czekoladowy z kajmakiem i orzechami

Sernik czekoladowy z kajmakiem i orzechami

 

 

 

 

 

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *