Sernik krówkowy

Serniczki są pyszne, a krówkowy… musicie spróbować.

Sernik krówkowy

1 kg twarogu
1 puszka masy krówkowej
3 lub 4 jajka (w zależności od wielkości)
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200g masła
200g herbatników + starta czekolada do posypania

Herbatniki kruszymy, część kruszę na pył a kilka kawałków zostawiam większych, aby wypłynęły do wnętrza ciasta. Masło rozpuszczamy, dodajemy pokruszone herbatniki i dokładnie mieszamy. Herbatnikami wyklejamy tortownicę.
Twaróg, jajka, cukier, masę krówkową i mąkę dokładnie miksujemy (trochę masy krówkowej zostawiamy by posmarować nią gotowe ciasto). Masę przekładamy do formy.
Pieczemy w temperaturze 130 stopni przez około 1 godzinę 15 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy sernik do wystudzenia. Sernik smarujemy pozostałą masą krówkową i posypujemy startą czekoladą.

 

Sernik krówkowy

 

Inspirację zaczerpnęłam z bloga szefowa-kuchni.blogspot.com

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *