Blok czekoladowy

Blok czekoladowy to smak mojego dzieciństwa, każdy go zna, ale przynajmniej z sentymentu musiałam umieścić go na blogu. Dlaczego nie ma być dla niego miejsca, tylko dlatego, że każdy zna przepis?

Blok czekoladowy

  • 400 g mleka w proszku
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 – 4 łyżki kakao
  • 1/4 szklanki mleka
  • herbatniki, orzechy, rodzynki itp.
Masło rozpuścić (podgrzewać na małym ogniu, nie gotować), dodać cukier, kakao i dokładnie wymieszać. Powoli wlać mleko, cały czas mieszając. Ostudzić.
Ostudzoną masę wymieszać z mlekiem w proszku i pokruszonymi herbatnikami. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej folią spożywczą.
Włożyć na kilka godzin do lodówki.
Zdjęcia będą jak się blok schłodzi. 🙂
Smacznego, życzy Agnieszka.
Blok czekoladowy

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *