Blok czekoladowy to smak mojego dzieciństwa, każdy go zna, ale przynajmniej z sentymentu musiałam umieścić go na blogu. Dlaczego nie ma być dla niego miejsca, tylko dlatego, że każdy zna przepis?

Blok czekoladowy
- 400 g mleka w proszku
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru
- 3 – 4 łyżki kakao
- 1/4 szklanki mleka
- herbatniki, orzechy, rodzynki itp.
Masło rozpuścić (podgrzewać na małym ogniu, nie gotować), dodać cukier, kakao i dokładnie wymieszać. Powoli wlać mleko, cały czas mieszając. Ostudzić.
Ostudzoną masę wymieszać z mlekiem w proszku i pokruszonymi herbatnikami. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej folią spożywczą.
Włożyć na kilka godzin do lodówki.
Zdjęcia będą jak się blok schłodzi. 🙂
Smacznego, życzy Agnieszka.
Najnowsze komentarze