Szarlotka z budyniową pianką

Jesienią robimy szarlotki, dużo szarlotek 🙂

Szarlotka

Zamówienie przyjęte i zrealizowane 🙂 Kto zamawiał ten wie.

Składniki na ciasto

  • 3 szklanki mąki pszennej typ 500
  • 5 żółtek
  • masło 250 g
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy

Składniki na masę jabłkową

  • 1.5 kg jabłek  kwaskowych
  • 150 g cukru
  • cukier waniliowy
  • garść rodzynek
  • garść orzechów laskowych
  • pół łyżeczki cynamonu

Składniki na budyniową piankę

  • budyń śmietankowy (2 małe)
  • 50 g cukru
  • 5 białek
  • szczypta soli

 

Kruche ciasto:

Do misy wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wbijamy żółtka , wsypujemy cukier i dodajemy pokrojone masło . Włączamy mikser na małych obrotach i miksujemy do połączenia składników. Teraz wyjmujemy z misy , zagniatamy na stolnicy.

Pianka:

Ubijamy białka z odrobiną soli , dodajemy cukier i ubijamy na sztywno. Wsypujemy budyń i jeszcze chwile miksujemy .

Jabłka :

Jabłka obieramy, wycinamy środki i trzemy na tarce, albo kroimy. Wkładamy do garnka i na małym ogniu przesmażamy, dodajemy rodzynki, orzeszki i cynamon. Jak mamy dużo soku odsączamy na sitku. Zostawiamy do ostudzenia.

Wykonanie:

Połowę ciasta skruszamy rękoma do formy okrągłej wyłożonej papierem  do pieczenia. Boki formy również oblepiamy ciastem. Nakłuwamy widelcem ciasto . Przekładamy ostudzone jabłka do formy z ciastem. Ubitą piankę z budyniem kładziemy na jabłuszka. Kruszymy pozostała część ciasta na górę . Pieczemy 55 minut w 170 stopniach .

 

Szarlotka z budyniową pianką

 

 

Szarlotka

Inspiracja z bloga http://rozowakuchnia.blox.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *