Tarta z masą serową i jabłkami

Tarta czekała na swoją kolej od wczorajszego wieczoru, i chyba jest to najlepszy sposób, aby zrobić tartę na szybko w trakcie przygotowywania, po pracy, obiadu dla rodziny.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reasumując wczoraj wieczorem zagniotłam ciasto i zostawiłam w lodówce na 24 godziny. Jeżeli ktoś robi ją podczas jednego podejścia wystarczy jak ciasto spędzi w lodówce godzinę.

Na ciasto potrzebujemy:

  • 100 g masła
  • 200 g mąki
  • 50 g cukru
  • żółtko

Siekamy, zagniatamy wszystko na raz i chowamy do lodówki.

Po godzinie, lub kolejnego dnia wyciągamy ciasto z lodówki, wyklejamy nim blachę do tarty, lub inną podobną blaszkę. Ja dziś użyłam silikonowej foremki w kształcie kwiatka.

Wkładamy do pieca nagrzanego do 180 stopni, na 15 minut.

W międzyczasie robimy krem serowy, do którego potrzebujemy:

  • 250 g twarogu
  • białko z jednego jaja
  • 2 żółtka
  • 60 g cukru trzcinowego

Wszystkie te składniki wrzucamy do miksera i ucieramy na gładką masę.

Kolejno przygotowujemy:

  • 6 średnich jabłek
  • 2 łyżki cukry trzcinowego
  • łyżeczka przyprawy do ciast i deserów lub cynamonu

Jabłka obieramy i trzemy na tarce do ogórków, lub kroimy w bardzo cienkie plasterki.

Wyciągamy podpieczony spód ciasta, chwilkę studzimy (5 minut wystarczy), wylewamy masę serową. Na masę wrzucamy jabłka, na jabłka sypiemy cukier trzcinowy oraz cynamon.

Wkładamy do piekarnika, 180 stopni, na około 45 minut.

Smacznego życzy Aga. 🙂

Tarta

Tarta

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *