Muffinki czekoladowe z budyniem

Na wizytę u rodziców i teściów, trzeba się przygotować. Muffinki zawsze dobrze pasują do kawki w rodzinnym gronie.

Muffinki czekoladowe z budyniem

Muffinki czekoladowe z budyniem

Składniki na około 12 dużych babeczek :

Nadzienie 

  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 budyń w ulubionym smaku
  • 3 łyżki cukru, jeżeli budyń jest niesłodzony

Ciasto

  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 i pół łyżki oleju lub oliwy
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko

Do połowy szklanki zimnego mleka wsypać budyń, wymieszać, pozostałe mleko zagotować. Dodać zawartość szklanki do gotującego się mleka i gotować, aż zgęstnieje. Wystudzić.

W jednej misce wymieszać łyżką suche składniki. W drugiej zmiksować jajko, olej oraz mleko. Dodać suche składniki i zmiksować do momentu powstania gładkiej masy.

Do około połowy wysokości foremek wlać masę kakaową. Następnie nałożyć łyżeczką porcje nadzienia budyniowego, i przykryć masą kakaową.

Piec w 180 stopniach C, około 25 min.

Babeczki można udekorować polewą czekoladową albo cukrem pudrem 🙂

Polewa:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła

Śmietankę i masło zagotować w garnuszku. Odstawić na bok. Czekoladę połamać. Dodać do gorącej śmietanki i odstawić na minutę. Po tym czasie całość energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Gdy polewa zacznie gęstnieć polać nią muffinki.

Smacznego życzy Aga 🙂

Muffinki czekoladowe z budyniem

Muffinki czekoladowe z budyniem

Inspiracja pochodzi z bloga inwencjasmaku.blog.pl

Może Ci się również spodoba

2 komentarze

  1. Cukry Proste pisze:

    Ta spływająca polewa <3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *