Wiewiórka kolejne wcielenie
Obiecałam, że będzie więcej przepisów na Wiewiórkę. Oto on 🙂
Składniki: (na blachę o wym. 20×30 cm )
ciasto:
- 3 duże jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- cukier wanilinowy
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 średnie jabłka
- 1 banan
- garść rodzynek
Orzechy posiekać. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce do ogórków, lub pokroić w kostkę.
Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym lub dobrze wymieszać trzepaczką rózgową. Dodać jogurt i olej, ponownie dokładnie zamieszać. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cynamon. Całość wymieszać na jednolitą masę. Dodać jabłka z orzechami, banana, rodzynki i ponownie wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 180C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać przygotowaną masę. Wstawić do piekarnika i piec 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka. Gdyby wierzch ciasta bardzo się rumienił, przykryć folią aluminiową.
Ciasto wyjąć i wystudzić, posypać cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem lub oblać polewą.
Polewa:
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka masła
Śmietankę i masło zagotować w garnuszku. Odstawić na bok. Czekoladę połamać. Dodać do gorącej śmietanki i odstawić na minutę. Po tym czasie całość energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Gdy polewa zacznie gęstnieć polać nią ciasto.
Smacznego życzy Aga 🙂
Przepis zmodyfikowany, inspiracja z bloga zjemto.blox.pl
Najnowsze komentarze