Wiewiórka kolejne wcielenie

Obiecałam, że będzie więcej przepisów na Wiewiórkę.  Oto on 🙂

Wiewiórka

Wiewiórka

Składniki: (na blachę o wym. 20×30 cm )

ciasto:

  • 3 duże jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • cukier wanilinowy
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 średnie jabłka
  • 1 banan
  • garść rodzynek

Orzechy posiekać. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce do ogórków, lub pokroić w kostkę.

Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym lub dobrze wymieszać trzepaczką rózgową. Dodać jogurt i olej, ponownie dokładnie zamieszać. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cynamon. Całość wymieszać na jednolitą masę. Dodać jabłka z orzechami, banana, rodzynki i ponownie wymieszać.

Piekarnik nagrzać do 180C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać przygotowaną masę. Wstawić do piekarnika i piec 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka. Gdyby wierzch ciasta bardzo się rumienił, przykryć folią aluminiową.

Ciasto wyjąć i wystudzić, posypać cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem lub oblać polewą.

Polewa:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła

Śmietankę i masło zagotować w garnuszku. Odstawić na bok. Czekoladę połamać. Dodać do gorącej śmietanki i odstawić na minutę. Po tym czasie całość energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Gdy polewa zacznie gęstnieć polać nią ciasto.

Smacznego życzy Aga 🙂

Przepis zmodyfikowany, inspiracja z bloga zjemto.blox.pl

Wiewiórka

Wiewiórka

 

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *