Sernik Snickers wersja druga
Sernik Snickers już był, dziś jego brat bliźniak po małych modyfikacjach. 🙂
Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm
Spód:
- 200 g herbatników
- 100 g masła
- 1 cukier waniliowy
Masa serowa:
- 1000 g twarogu
- 2/3 szklanki śmietanki kremówki (ok. 170 ml)
- 4 duże jajka (lub 5 mniejszych)
- 1/2 puszki masy krówkowej (250 g)
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 140 g solonych orzeszków ziemnych
- 125 g czekolady (mleczna i gorzka)
- 1 budyń waniliowy
Dodatkowo do dekoracji:
- pozostałe pół puszki masy kajmakowej
- 3 batony Snickers
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
Herbatniki mielimy na mąkę, dodajemy do nich cukier puder oraz rozpuszczone masło. Dokładnie mieszamy, a następnie powstałą masą wykładamy spód tortownicy. Masę ciasteczkową dociskamy do dna (ja robię to dłonią). Tortownicę wstawiamy do lodówki na 20 minut.
Orzeszki bardzo drobno siekamy, a czekoladę ścieramy na najgrubszych oczkach tarki (lub rozdrabniamy w blenderze kielichowym/robocie kuchennym).
Wszystkie składniki masy serowej (które powinny mieć temperaturę pokojową) łączymy w misce i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników.
Masę serową przelewamy na schłodzony spód i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Pieczemy 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy kolejne 40-45 minut.
Po upieczeniu sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy do temperatury pokojowej.
Puszkę z pozostałym kajmakiem umieszczamy w rondelku z wrzątkiem i mieszamy do chwili, aż będzie miał konsystencję polewy. Wylewamy go na schłodzony sernik i rozprowadzamy po całym wierzchu.
Wierzch sernika dekorujemy również pokrojonymi w plasterki batonami i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Sernik najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, więc należy wyjąć go z lodówki na około 30 minut przed podaniem.
Smacznego życzy Agnieszka
Najnowsze komentarze