Tarta chałwowa

Tarta chałwowa, jest przysmakiem nie tak słodkim jak się wydaje, jest cieniutka, wiec kawałki trzeba kroić duże 🙂 i jest kolejnym deserem, który zrobi każdy i to bardzo szybko.

Składniki:

  • 150 g herbatników
  • 150 – 250 g wafelków czekoladowych
  • 2-3 łyżki kremu czekoladowego, np. Nutella
  • 2 łyżki masła
  • 200 g twaróg delikatny President
  • 200 g chałwy o dowolnym smaku
  • pół puszki masy kajmakowej

Herbatniki i wafelki miksujemy na pył. W garnuszku rozgrzewamy łyżkę masła i krem czekoladowy. Nie gotujemy i uważamy aby się nie przypaliło. Wsypujemy zmiksowane herbatniki i wafelki czekoladowe. Mieszamy na bardzo wolnym ogniu, po bardzo krótkiej chwili, jak tylko się wszystko połączy ciasteczkową masę wykładamy na blaszkę do tarty, lub na silikonową formę tortową. Jak trochę ostygnie wkładamy do lodówki, jak pod drzwiami stoją goście – wkładamy na kilka minut do zamrażalnika.

W tym czasie zabieramy się za masę. Do garnka wkładamy łyżkę masła, jak zacznie się topić, na wolnym ogniu dodajemy pokruszoną chałwę. Uwaga, chałwa lubi się przyklejać i przypalać – robimy to ekspresowo. Jak tylko mniej więcej chałwa się rozpuści, wyłączamy gaz i dodajemy twaróg. Mieszamy szybciutko, obluzujemy łyżkę i wylewamy masę na ciasteczkowy spód. Wkładamy do lodówki i czekamy aż masa stężeje, albo do zamrażalnika i czekamy tylko kilka minut. W tym czasie pół puszki masy kajmakowej rozpuszczamy w garneczku, po ostudzeniu wylewamy kajmak na tartę i ładnie gładzimy. Wstawiamy do lodówki.

Pychotka chałwowa była tak pyszna, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia. 🙁

Więc mamy zdjęcie chałwy. Resztki chałwy też ktoś wchłonął, zdjęcie pożyczyłam ze strony deniz.pl

Tarta chałwowa

Tarta chałwowa

Może Ci się również spodoba

2 komentarze

  1. gin pisze:

    Mmm, wygląda jak marzenie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *