Bułeczki drożdżowe z pieczarkami

W niedzielne jesienne przedpołudnie, gdy mąż pojechał do pracy, a ja mam w końcu dzień wolny od pracy postanowiłam zrobić bułeczki nadziewane pieczarkami. Jeżeli nie zjemy ich dziś, będą wspaniałą opcją „na wynos” i pójdą z nami jutro do pracy.

Przyznam, że w nadzieniu miała być jeszcze szynka, ale tak się  spieszyłam, że zapomniałam 😉

Składniki na podstawowe cisto drożdżowe:

  • 350 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 125 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3 jajka
  • trochę mąki do podsypania

Składniki na farsz:

  • 1/2 kg pieczarek
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
W garnku podgrzewamy mleko i masło, tak by było letnie – nie gorące, dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
W tym czasie do miksera przesiać przez sito mąkę, dodać sól i wbić jajka. Po upływie 20 minut dodać również rozczyn drożdżowy.
Wyrobić na gładkie ciasto i odstawić na kolejne 15-20 minut. Kiedy ciasto spokojnie wyrasta – przygotować farsz.
Na patelnie wrzucam pokrojoną cebulę, pieczarki, kolejno wyciskamy ząbek czosnku, doprawiamy solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto kładę na dłoń, nadziewam pieczarkami, zlepiam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na  15-20 minut. Z przepisy wychodzi około 6-8 sporych bułeczek.
Smacznego życzy Aga. 🙂

Możesz również polubić…

2 komentarze

  1. ola pisze:

    Zrobiłam, są wspaniałe!

Skomentuj aga Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.