Bułeczki drożdżowe z pieczarkami
W niedzielne jesienne przedpołudnie, gdy mąż pojechał do pracy, a ja mam w końcu dzień wolny od pracy postanowiłam zrobić bułeczki nadziewane pieczarkami. Jeżeli nie zjemy ich dziś, będą wspaniałą opcją „na wynos” i pójdą z nami jutro do pracy.
Przyznam, że w nadzieniu miała być jeszcze szynka, ale tak się spieszyłam, że zapomniałam 😉
Składniki na podstawowe cisto drożdżowe:
- 350 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 125 ml mleka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 3 jajka
- trochę mąki do podsypania
Składniki na farsz:
- 1/2 kg pieczarek
- cebula
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
W garnku podgrzewamy mleko i masło, tak by było letnie – nie gorące, dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
W tym czasie do miksera przesiać przez sito mąkę, dodać sól i wbić jajka. Po upływie 20 minut dodać również rozczyn drożdżowy.
Wyrobić na gładkie ciasto i odstawić na kolejne 15-20 minut. Kiedy ciasto spokojnie wyrasta – przygotować farsz.
Na patelnie wrzucam pokrojoną cebulę, pieczarki, kolejno wyciskamy ząbek czosnku, doprawiamy solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto kładę na dłoń, nadziewam pieczarkami, zlepiam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 15-20 minut. Z przepisy wychodzi około 6-8 sporych bułeczek.
Smacznego życzy Aga. 🙂
Zrobiłam, są wspaniałe!
Bardzo się cieszę 🙂 U mnie też smakowały 🙂