Czekoladowa kostka piernikowa
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 2 czubate łyżki kakao
- 1-2 łyżeczki przyprawy do pierników
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka oleju roślinnego
- 3 jajka
- 3/4 słoiczka powideł śliwkowych
- garść orzechów
- garść suszonych śliwek
- garść rodzynków
Polewa:
- 80 g masła
- 240 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
Do dużej miski dodajemy wszystkie składniki czyli przesianą mąkę z proszkiem i sodą, cukier, kakao, przyprawę do pierników, cynamon, mleko, olej, jajka oraz powidła, całość miksujemy. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą ( ja piekłam piernik w formie silikonowej). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 50 minut do suchego patyczka, jeżeli w połowie pieczenia zbytnio zacznie się rumienić przykrywamy ciasto folią aluminiową. Gotowy piernik studzimy, wierzch polewamy polewą czekoladową.
Polewa. W rondlu roztapiamy masło, zdejmujemy z palnika. Następnie dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Od razu polewamy nią ciasto i dekorujemy np. rodzynkami. Ja rodzynki dałam pod polewę.
Inspiracja z bloga slodkiezapomnienie.blogspot.com
Lubisz przepisy z Kocham Czekoladę? Polub profil na Facebook https://www.facebook.com/kochamczekoladeAK/
Smacznego życzy, Aga 🙂
Najnowsze komentarze