Czekoladowa kostka piernikowa

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1-2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka oleju roślinnego
  • 3 jajka
  • 3/4 słoiczka powideł śliwkowych
  • garść orzechów
  • garść suszonych śliwek
  • garść rodzynków

Polewa:

  • 80 g masła
  • 240 g czekolady gorzkiej lub mlecznej

Do dużej miski dodajemy wszystkie składniki czyli przesianą mąkę z proszkiem i sodą, cukier, kakao, przyprawę do pierników, cynamon, mleko, olej, jajka oraz powidła, całość miksujemy. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą ( ja piekłam piernik w formie silikonowej). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 50 minut do suchego patyczka, jeżeli w połowie pieczenia zbytnio zacznie się rumienić przykrywamy ciasto folią aluminiową. Gotowy piernik studzimy, wierzch polewamy polewą czekoladową.

Polewa. W rondlu roztapiamy masło, zdejmujemy z palnika. Następnie dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Od razu polewamy nią ciasto i dekorujemy np. rodzynkami. Ja rodzynki dałam pod polewę.

Inspiracja z bloga slodkiezapomnienie.blogspot.com

Lubisz przepisy z Kocham Czekoladę? Polub profil na Facebook https://www.facebook.com/kochamczekoladeAK/

Smacznego życzy, Aga 🙂

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *