Świąteczne rogaliki działu IT

Przepis na nieziemsko pyszne rogaliki drożdżowe mam dzięki koledze z mojego działu IT, w którym razem pracujemy. Nie można się od nich oderwać.

Dzisiaj zagościły na naszym firmowym Wigilijnym stole.

Rafał dzięki!

Ciasto:

  • 1 kg mąki, najlepiej typ 650
  • 2 margaryny, najlepiej Kasia
  • 4 duże jajka
  • szczypta soli
  • cukier (wedle uznania)
  • 1 opakowanie drożdży świeżych
  • pół szklanki mleka
  • łyżeczka cukru
  • nadzienie, np. powidła śliwkowe, nutella, czekolada

Przygotowujemy rozczyn drożdżowy. Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z powyższych składników wyrabiamy ciasto i gdy jest porządnie napowietrzone wkładamy do bawałnianej ścierki i wkładamy do kąpieli wodnej , czyli do dużego garnka z ciepła wodą. Gdy zacznie rosnąć, napęcznieje w szmatce a najlepiej gdy już lekko z niej wychodzi, ciasto jest gotowe do rozwałkowania. W małych porcjach wałkujemy rozdzielamy na trójkąty i zwijamy rogaliki. Nadzienie wedle uznania i preferencji.
Pieczemy w ok 175 stopniach do oczekiwanego rezultatu. Ja preferuje bledsze ale każdy ma swoje preferencje.

 

Może Ci się również spodoba

1 Odpowiedź

  1. 19 grudnia 2015

    […] finally, a thank you to Agnieszka for sharing this fantastic […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *