Świąteczne rogaliki działu IT
Przepis na nieziemsko pyszne rogaliki drożdżowe mam dzięki koledze z mojego działu IT, w którym razem pracujemy. Nie można się od nich oderwać.
Dzisiaj zagościły na naszym firmowym Wigilijnym stole.
Rafał dzięki!
Ciasto:
- 1 kg mąki, najlepiej typ 650
- 2 margaryny, najlepiej Kasia
- 4 duże jajka
- szczypta soli
- cukier (wedle uznania)
- 1 opakowanie drożdży świeżych
- pół szklanki mleka
- łyżeczka cukru
- nadzienie, np. powidła śliwkowe, nutella, czekolada
Przygotowujemy rozczyn drożdżowy. Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z powyższych składników wyrabiamy ciasto i gdy jest porządnie napowietrzone wkładamy do bawałnianej ścierki i wkładamy do kąpieli wodnej , czyli do dużego garnka z ciepła wodą. Gdy zacznie rosnąć, napęcznieje w szmatce a najlepiej gdy już lekko z niej wychodzi, ciasto jest gotowe do rozwałkowania. W małych porcjach wałkujemy rozdzielamy na trójkąty i zwijamy rogaliki. Nadzienie wedle uznania i preferencji.
Pieczemy w ok 175 stopniach do oczekiwanego rezultatu. Ja preferuje bledsze ale każdy ma swoje preferencje.
1 Odpowiedź
[…] finally, a thank you to Agnieszka for sharing this fantastic […]