Świąteczne ciacho nadziewane budyniem i jabłkami

Składniki

  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 4 całe jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem
  • 1 l mleka
  • duży słoik jabłek prażonych (ok 900 g)

Olej, cukier, jajka umieścić w misie miksera i ucierać na puszystą masę. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i 1/2 szkl. mleka.
Wszystkie składniki razem wymieszać.
Ok. 2/3 ciasta wylać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto poukładać jabłka.
Na pozostałym mleku ugotować budynie i wylać gorące na ciasto.
Pozostałe ciasto wylać na budyń i rozprowadzić łyżką.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C, przez ok 50-60 minut.

Po wyciągnięciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia.

Inspiracja z bloga dylematyzchaty.blog.pl

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego życzy Aga 🙂

 

Może Ci się również spodoba

1 Odpowiedź

  1. 22 grudnia 2015

    […] A big thank you to Agnieszka for sharing this recipe! […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *