Świąteczna karkówka pieczona

Karkówkę robię od kilku lat na Święta Bożego Narodzenia. Jest pyszna i pachnąca.

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki
  • sól, pieprz
  • 5 łyżek oleju
  • 10 łyżek wody
  • 2-3  łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 2 liście laurowe w całości

Dodatkowo:

  • rękaw foliowy
  • sznurek

Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem. Nacieramy wszystkimi przyprawami, zamiast soli lubię użyć soli peklującej. Zalewamy olejem i wodą. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na dobę. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, czekamy troszkę aby mięso odpoczęło. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180-200 stopni, karkówkę wkładamy do foliowego rękawa, wlewamy sos z wody i oleju. Ściśle sznurujemy i wkładamy do piekarnika na 1,5 godziny. Po tym czasie studzimy oraz wkładamy do lodówki.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *