Kapusta z grzybami

Święta nie mogą obejść się bez kapusty z grzybami. W tym przepisie królują pieczarki i dobra kiszona kapusta.

Składniki:

  • 1 kg dobrej kapusty kiszonej z marchewką
  • 1,5 kg pieczarek
  • 3 duże cebule
  • 2 szklanki wody
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz

Kapustę wrzucamy do dużego garnka, wlewamy wodę i gotujemy na wolnym ogniu. W ty czasie obieramy pieczarki i cebulę, kroimy. Na patelni podgrzewamy olej z jedną łyżką masła. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę, cebulkę doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Do delikatnie podsmażonej cebulki dodajemy pokrojone niezbyt drobno pieczarki. Nie spiekamy zbyt mocno.

Pieczarki dodajemy do kapusty. Kapustę z grzybami najlepiej jest podgotowywać kilka razy, a krótko, na małym ogniu. Przy końcowym podgrzewaniu dodajemy 2 łyżki masła.

Może Ci się również spodoba

1 Odpowiedź

  1. 30 grudnia 2015

    […] Thanks for the recipe go to Agnieszka! […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *