Pierogi z kapustą i grzybami

Przepis na idealne ciasto na pierogi od mojej kochanej Mamy. Są obłędne. Pierogi możemy oczywiście nadziać twarogiem, szpinakiem itp. Dziś nadziewamy kapustą z grzybami, która została po Świętach. Robimy duży zapas i mrozimy na później, oczywiście będą też na dzisiejszy obiad.

Składniki na około 50 pierogów o średnicy 4 cm

  • 0,5 kg przesianej mąki tortowej
  • 3 łyżki przesianej mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 szklanki ciepłej wody (koniecznie jak najcieplejszej)
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • szczypta soli

Żadnych jajek!!! Jajka powodują że ciasto twardnieje!!

1 szklanka = ok. 200 ml

W przesianej mące tortowej i ziemniaczanej zrobić wgłębienie, wlać olej. Mleko i wodę wymieszać w jednym garnczku i wlać do mąki, dodać sól. Zagnieść ciasto. Rozwałkować cieniutko i powycinać krążki. Faszerować wszystkim co dobre 🙂 U nas Kapusta z grzybami

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Może Ci się również spodoba

2 komentarze

  1. PawelA pisze:

    Witam, wlasnie dodalem ta strone do moich ulubionych, ma potencjal, ale musze ci powiedziec, ze jest slabo widoczna w wyszukiwarce google. Zasluguje na lepsze pozycje w google. Jest rzecz ktora ci sie na pewno przyda, poszukaj sobie w google – niezbednik dla kazdego webmastera

  1. 31 grudnia 2015

    […] you, Agnieszka, for sharing another tasty […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *