Pierogi z twarogiem

Przepis na idealne ciasto na pierogi od mojej kochanej Mamy. Są obłędne. Pierogi możemy oczywiście nadziać twarogiem, szpinakiem itp. Dziś nadziewamy twarogiem. Robimy duży zapas i mrozimy na później, oczywiście będą też na dzisiejszy obiad.

Składniki na około 50 pierogów o średnicy 4 cm

  • 0,5 kg przesianej mąki tortowej
  • 3 łyżki przesianej mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 szklanki ciepłej wody (koniecznie jak najcieplejszej)
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • szczypta soli

Żadnych jajek!!! Jajka powodują że ciasto twardnieje!!

1 szklanka = ok. 200 ml

W przesianej mące tortowej i ziemniaczanej zrobić wgłębienie, wlać olej. Mleko i wodę wymieszać w jednym garnczku i wlać do mąki, dodać sól. Zagnieść ciasto. Rozwałkować cieniutko i powycinać krążki. Faszerować twarogiem.

Przepis na nadzienie z twarogu:

  • 0,5 kg twarogu
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • 1 – 2 żółtka
  • 2 garście rodzynków
  • opakowanie kwaśnej śmietany

Mieszamy dokładnie wszystkie składniki i nadziewamy ciasto.

Zdjęcie zaczerpnęłam ze strony ukrainskiesmaki.pl

Możesz również polubić…

2 komentarze

  1. Mniam mniam nie rób smaku. Ja pierożki po prostu kocham.Wpraszam się na obiad 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.