Pierogi z twarogiem
Przepis na idealne ciasto na pierogi od mojej kochanej Mamy. Są obłędne. Pierogi możemy oczywiście nadziać twarogiem, szpinakiem itp. Dziś nadziewamy twarogiem. Robimy duży zapas i mrozimy na później, oczywiście będą też na dzisiejszy obiad.
Składniki na około 50 pierogów o średnicy 4 cm
- 0,5 kg przesianej mąki tortowej
- 3 łyżki przesianej mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
- 0,5 szklanki ciepłej wody (koniecznie jak najcieplejszej)
- 1 szklanka ciepłego mleka
- szczypta soli
Żadnych jajek!!! Jajka powodują że ciasto twardnieje!!
1 szklanka = ok. 200 ml
W przesianej mące tortowej i ziemniaczanej zrobić wgłębienie, wlać olej. Mleko i wodę wymieszać w jednym garnczku i wlać do mąki, dodać sól. Zagnieść ciasto. Rozwałkować cieniutko i powycinać krążki. Faszerować twarogiem.
Przepis na nadzienie z twarogu:
- 0,5 kg twarogu
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka cynamonu
- 1 – 2 żółtka
- 2 garście rodzynków
- opakowanie kwaśnej śmietany
Mieszamy dokładnie wszystkie składniki i nadziewamy ciasto.
Zdjęcie zaczerpnęłam ze strony ukrainskiesmaki.pl
Mniam mniam nie rób smaku. Ja pierożki po prostu kocham.Wpraszam się na obiad 🙂
Serdecznie zapraszam fankę pierogów. 🙂