Syrniki – pyszne placuszki twarogowe
Syrniki robię zawsze wtedy, gdy mam za dużo twarogu. Tym razem specjalnie kupiłam za dużo 😉
- 500 g twarogu (najlepiej już zmielonego)
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki + do obtaczania
- 0,5 łyżeczki soli
- olej do smażenia
Wszystkie składniki mieszamy bardzo dokładnie. Łyżką nabieramy porcję, wrzucamy do miseczki z mąką, delikatnie obtaczamy – pamiętajcie im mniej użyjemy mąki tym będą pyszniejsze. Wrzucamy na gorący tłuszcz i przyklepujemy aby były płaskie. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z cukrem pudrem lub powidłami i zimnym mlekiem. U nas dziś temperatura odczuwalna to -22 stopnie więc podałam je z gorącym kakao.
Będzie mi bardzo miło jak polubisz moją stronę na FB https://web.facebook.com/kochamczekoladeAK
Zrobiłam z tego przepisu . Pycha 🙂 + Sosik malinowy = POEZJA