Syrniki – pyszne placuszki twarogowe

Syrniki robię zawsze wtedy, gdy mam za dużo twarogu. Tym razem specjalnie kupiłam za dużo 😉

  • 500 g twarogu (najlepiej już zmielonego)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki + do obtaczania
  • 0,5 łyżeczki soli
  • olej do smażenia

Wszystkie składniki mieszamy bardzo dokładnie. Łyżką nabieramy porcję, wrzucamy do miseczki z mąką, delikatnie obtaczamy – pamiętajcie im mniej użyjemy mąki tym będą pyszniejsze. Wrzucamy na gorący tłuszcz i przyklepujemy aby były płaskie. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z cukrem pudrem lub powidłami i zimnym mlekiem. U nas dziś temperatura odczuwalna to -22 stopnie więc podałam je z gorącym kakao.

Będzie mi bardzo miło jak polubisz moją stronę na FB https://web.facebook.com/kochamczekoladeAK

120131085305-120504203607-p-O-sirniki-po-domashnemu

Może Ci się również spodoba

1 Odpowiedź

  1. Krysia pisze:

    Zrobiłam z tego przepisu . Pycha 🙂 + Sosik malinowy = POEZJA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *