Muffinki z morelami
Muffinki możemy przygotować z różnymi owocami. Na zakupach wpadły mi w ręce morele w puszce i to morele postanowiłam wykorzystać w tym przepisie.
SKŁADNIKI NA MUFFINKI:
ILOŚĆ: 6 dużych lub 12 mniejszych
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 3 łyżki masła, czubate
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 3/4 szklanki jagód
Wszystkie składniki na muffinki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia do miseczki. Miękkie masło miksujemy razem z cukrami na tzw. puch przez ok. 3 min. Następnie dodajemy jajko, żółtko oraz sól i miksujemy do połączenia. W kilku partiach dodajemy suche składniki naprzemiennie z mlekiem, miksując tylko do połączenia. Dodawanie składników kończymy na dodaniu suchych. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i wypełniamy je prawie do połowy, kładziemy połówkę moreli i dokładamy ciasto. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 25-30 min do lekkiego zarumienienia.
Inspiracja z bloga ilovebake.pl
Najnowsze komentarze