Chleb pszenno-żytni z dodatkiem ziaren słonecznika

Nieczęsto sięgam po mieszanki do wypieku chleba. Dziś w planach był chleb tostowy, ale znalazłam w spiżarni mieszankę, więc postanowiłam ją wykorzystać. 🙂

Do głębokiej miski wsyp mieszankę do wypieku chleba (1kg), wlej 620 ml ciepłej wody, dodaj 2 opakowania suchych drożdży. Wyrabiaj ciasto mikserem na wolnych obrotach, do momentu połączenia wszystkich składników. Kolejno 5 minut na szybkich obrotach. Pozostaw ciasto w przykrytym naczyniu na 20 minut.

Wyjmij ciasto, włóż do jednej dużej, lub dwóch standardowych blaszek i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 60 minut. Piecz w temperaturze 200-220 stopni przez 50 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Mieszanka do wypieku

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *