Muffinki Nutelkowe nadziewane Snickersami
Składniki:
250g mąki tortowej
130g cukru trzcinowego Demerara
1 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
4-5 łyżek Nutelli
60g stopionego masła
1 jajko duże
190ml mleka
200g batoników Snickers (pokrojonych w drobną kostkę)
Wykonanie
Piekarnik nagrzać do 200°C. Formę do babeczek wyłożyć papilotkami.
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól przełożyć do misy miksera i wymieszać. Dodać Nutellę i miksować do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Mleko, stopione masło i jajko dobrze razem wymieszać, następnie powoli dolewać do masy. Miksować do połączenia się składników. Na końcu dodać pokrojone batoniki i wymieszać łyżką. Ciasto będzie gęste i nieco ciągnące. Ciastem napełnić papilotki do 3/4 wysokości, wstawić do piekarnika i piec przez 20-25 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu, muffinki pozostawić na 10-15 minut w foremce, następnie przełożyć na kratkę kuchenną do wystudzenia.
Inspiracją do tego przepisu był cudowny blok kulinarny http://swiatwypiekow.pl/
Najnowsze komentarze