Studencka zupa serowo-ceblowa

Bardzo łatwa i szybka zupa, którą często robiłam będąc studentką. Jest tak pyszna, że robię ją do dziś.

Składniki:

1/2 dużej cebuli

2 łyżki masła

1/2 łyżeczki cukru

3 duże serki topione, mogą być o różnych smakach

2 bulionetki drobiowe, lub 2 kostki rosołowe

kilka kropli Maggi

1-1,5 litra wody

pieprz, sól, papryka ostra

grzanki i szczypiorek, przy podaniu

 

Wykonanie:

Cebulkę szatkujemy dość drobno. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę. Do przeszklonej cebuli dodajemy trochę soli oraz cukier. Wlewamy 1-1,5 litra wody. Doprowadzamy do wrzenia oraz dodajemy bulionetki drobiowe. Po ponownym zagotowaniu dodajemy serki topione, gotujemy do rozpuszczenia. Doprawiamy Maggi, solą, pieprzem i papryką. Podajemy z grzankami i szczypiorkiem.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *