Pizza z szynką

Na Dzień Kobiet były muffinki, na Dzień Mężczyzn będzie pizza. 🙂

Składniki na ciasto:

450-500g mąki pszennej
1 szklanka ciepłej wody
1/2 kostki drożdży (50g)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy
Przyprawy do ciasta: szczypta bazylii, oregano lub ziół prowansalskich

Z powyższych składników otrzymamy dwie pizze o średnicy około 40 cm, lub jedną na całą dużą blachę, ciut bardziej puchatą.

Składniki na farsz:

25 dag sera żółtego mozzarella

25 dag sera gołda
20 dag plasterków szynki
50 dag pieczarek
2 duże cebule
mieszanka przypraw do potraw włoskich

Przygotowanie.

Do miski wrzucić rozdrobnione drożdże, wlać letniej wody  i dobrze rozmieszać do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Następnie, dodać przesianą mąkę, oliwę, sól, cukier i ewentualnie przyprawy – wyrabiać ciasto. Jeśli będzie taka potrzeba można dosypywać trochę mąki, tak aby ciasto nie lepiło się do dłoni. Ciasto przełożyć do dużej miski, którą wcześniej wewnątrz posmarowaliśmy oliwą i odłożyć w ciepłe miejsce na około 20-30 minut. W tym czasie, przygotować składniki na wierzch oraz włączyć już piekarnik na 240 stopni i co ważne!: w środku także musi się już nagrzewać blacha na której będziemy piec pizzę.
Później, przygotować papier do pieczenia o wymiarach zbliżonych do blachy i przy pomocy dłoni dokładnie rozprowadzić po całej jego powierzchni łyżkę oliwy.

Na rozłożone ciasto w kolejności układamy: sos pomidorowy/ketchup, pieczarki z cebulą i szynką, ser.
Nagrzaną blachę ostrożnie wyciągnąć i zsunąć papier z pizzą na blachę.
Pizzę piec w piekarniku rozgrzanym do 240st C (z termoobiegiem) około 8-10 minut lub bez termoobiegu w temp. 220st C przez 15-17 minut.

Smacznego 🙂

Zapraszam do polubienia Kocham Czekoladę na Facebook https://www.facebook.com/kochamczekoladeAK

Przepis na pizzę pochodzi z http://budujsmak.blogspot.com/

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.