Cynamonowa kostka w czekoladzie

Składniki

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka cynamonu
  • 150 g mlecznej czekolady
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • ½ szklanki białego cukru
  • 1 jajko
  • ⅓ szklanki oleju roślinnego
  • ¾ szklanki maślanki
  • ekstrakt lub aromat waniliowy

Polewa:

  • 100 g mlecznej czekolady, 100g gorzkiej czekolady
  • 60 ml śmietanki tortowej, łyżka masła
  • garść ulubionych orzeszków

Przygotowanie

W dużej misce połącz ze sobą wszystkie suche składniki: mąkę, oba cukry, proszek, sól, cynamon. W osobnej miseczce wymieszaj jajko z olejem, maślanką i wanilią. Przelej mokre składniki do miski i razem wszystko dokładnie wymieszaj. Czekoladę okrój na drobne kawałki za pomocą ostrego noża. Do miski z ciastem przerzuć pokrojoną czekoladę i delikatnie ją wmieszaj. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Przygotuj kwadratową formę, boki posmaruj odrobiną masła, a na dół kawałek papieru do pieczenia, żeby po upieczeniu ciasto łatwo wyskoczyło z foremki. Przelej masę do blaszki i wstaw do piekarnika, po 50 minutach sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone. Jeśli patyczek jest mokry, wstaw do piekarnika na dodatkowe kilka minut. Jeśli patyczek jest suchy, możesz wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozwolić ciastu chwilę przestygnąć. Po kilkunastu minutach odseparuj ciasto od formy długim ostrym nożem i odwróć je do góry dnem. Gdy przestygnie pokrój w małe kwadraciki udekoruj grubo polewą i orzeszkami.

Polewa:

Śmietankę i masło podgrzej w rondelku, zestaw z ognia i dodaj do niej kostki czekolady. Mieszaj do rozpuszczenia. Polej nią wystudzone ciasto.

Smacznego!

Inspiracją do mojej kostki był przepis na ciasto cynamonowe z czekoladą ze świetnego bloga http://mojebistro.pl/

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.