Wielkanocna babka cytrynowa
Składniki:
- 4 duże jajka
- 150 g mąki pszennej
- 75 g mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
- 180 g cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z cytryny
- sok z 1,5 cytryny
- 5 łyżek cukru pudru
Jajka oraz cukier ubijamy mikserem, dodajemy przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Masło roztapiamy i jeszcze ciepłe przelewamy do ciasta, miksujemy. Skórkę otartą z jednej cytryny oraz sok z jednej cytryny również dodajemy do ciasta. Natłuszczoną i posypaną bułką tartą formę napełniamy ciastem i pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180ºC. Przez kilkanaście minut studzimy ciasto w blaszce. Dla zwiększenia efektu cytrynowego skrapiamy jeszcze gorącą babkę w blaszce odrobiną soku z cytryny.
Przepis zaczerpnęłam z bloga http://kulinarne.info/
Najnowsze komentarze