Sernik Michałek

 

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm

Spód:

  • 200 g ciastek kruchych
  • 100 g masła

Masa serowa:

  • 1000 g twarogu
  • 2/3 szklanki śmietanki kremówki (ok. 170 ml)
  •  4 duże jajka (lub 5 mniejszych)
  •  3/4 puszki masy kajmakowej kakaowej
  •  3 łyżki cukru pudru
  •  opakowanie cukru waniliowego
  • 8 cukierków Michałki klasyczne
  • 1 budyń czekoladowy

 

Dodatkowo do dekoracji:

  •  pozostałe 1/4 puszki masy kajmakowej kakaowej
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 1/2 kostki mlecznj czekolady
  • 5 cukierków Michałki białe

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.

Ciastka mielimy na mąkę, dodajemy do nich cukier puder oraz rozpuszczone masło. Dokładnie mieszamy, a następnie powstałą masą wykładamy spód tortownicy. Masę ciasteczkową dociskamy do dna (ja robię to dłonią). Tortownicę wstawiamy do lodówki na 20 minut.

Wszystkie składniki masy serowej (które powinny mieć temperaturę pokojową) łączymy w misce i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników.

Masę serową przelewamy na schłodzony spód i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Pieczemy 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy kolejne 40-45 minut.

Po upieczeniu sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy do temperatury pokojowej.

Składniki polewy wkładamy do garnuszka i podgrzewamy do momentu połączenia składników. Wylewamy go na schłodzony sernik i rozprowadzamy po całym wierzchu.

Wierzch sernika dekorujemy również pokrojonymi Michałkami i wstawiamy do lodówki na całą noc.

Sernik najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, więc należy wyjąć go z lodówki na około 30 minut przed podaniem.

Smacznego życzy Agnieszka :)

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *