Pizza na cieście pełnoziarnistym z sosem pomidorowym

Składniki na ciasto:

  • 450-500g mąki pszennej PEŁNOZIARNISTEJ
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1/2 kostki drożdży (50g)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego czosnkowego
  • 2 łyżeczki przyprawy do dań włoskich Kamis

WS-SlodyczeCS3

Z powyższych składników otrzymamy dużą pizzę, na blachę podstawową (tą największą, na której kładziemy blaszki z ciastem).

Składniki na farsz:

  • 50 dag sera żółtego mozzarella
  • 20 dag plasterków szynki
  • 50 dag pieczarek
  • 2 duże cebule
  • kawałki kurczaka z rosołu
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw do potraw włoskich Kamis
  • 40 g sera twardego, najlepiej Parmezanu

00023973

Sos pomidorowy:

  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • 3 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Kamis
  • 2 łyżeczki oleju czosnkowego Kujawski
  • 1 łyżeczka przyprawy do potraw włoskich Kamis

12021885_0

Przygotowanie.

Do miski wrzucić rozdrobnione drożdże, wlać letniej wody  i dobrze rozmieszać do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Następnie, dodać przesianą mąkę, oliwę, sól, cukier i ewentualnie przyprawy – wyrabiać ciasto. Jeśli będzie taka potrzeba można dosypywać trochę mąki, tak aby ciasto nie lepiło się do dłoni. Ciasto przełożyć do dużej miski, którą wcześniej wewnątrz posmarowaliśmy oliwą i odłożyć w ciepłe miejsce na około 20-30 minut. W tym czasie, przygotować składniki na wierzch oraz włączyć już piekarnik na 240 stopni i co ważne!: w środku także musi się już nagrzewać blacha na której będziemy piec pizzę.
Później, przygotować papier do pieczenia o wymiarach zbliżonych do blachy i przy pomocy dłoni dokładnie rozprowadzić po całej jego powierzchni łyżkę oliwy.

Na rozłożone ciasto w kolejności układamy: sos pomidorowy/ketchup, pieczarki z cebulą i szynką, ser.
Nagrzaną blachę ostrożnie wyciągnąć i zsunąć papier z pizzą na blachę.
Pizzę piec w piekarniku rozgrzanym do 240st C (z termoobiegiem) około 8-10 minut lub bez termoobiegu w temp. 220st C przez 15-17 minut.

IMG_3437

 

 

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *