Pizza na cieście pełnoziarnistym z sosem pomidorowym
Składniki na ciasto:
- 450-500g mąki pszennej PEŁNOZIARNISTEJ
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1/2 kostki drożdży (50g)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju Kujawskiego czosnkowego
- 2 łyżeczki przyprawy do dań włoskich Kamis
Z powyższych składników otrzymamy dużą pizzę, na blachę podstawową (tą największą, na której kładziemy blaszki z ciastem).
Składniki na farsz:
- 50 dag sera żółtego mozzarella
- 20 dag plasterków szynki
- 50 dag pieczarek
- 2 duże cebule
- kawałki kurczaka z rosołu
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw do potraw włoskich Kamis
- 40 g sera twardego, najlepiej Parmezanu
Sos pomidorowy:
- 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
- 3 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Kamis
- 2 łyżeczki oleju czosnkowego Kujawski
- 1 łyżeczka przyprawy do potraw włoskich Kamis
Przygotowanie.
Do miski wrzucić rozdrobnione drożdże, wlać letniej wody i dobrze rozmieszać do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Następnie, dodać przesianą mąkę, oliwę, sól, cukier i ewentualnie przyprawy – wyrabiać ciasto. Jeśli będzie taka potrzeba można dosypywać trochę mąki, tak aby ciasto nie lepiło się do dłoni. Ciasto przełożyć do dużej miski, którą wcześniej wewnątrz posmarowaliśmy oliwą i odłożyć w ciepłe miejsce na około 20-30 minut. W tym czasie, przygotować składniki na wierzch oraz włączyć już piekarnik na 240 stopni i co ważne!: w środku także musi się już nagrzewać blacha na której będziemy piec pizzę.
Później, przygotować papier do pieczenia o wymiarach zbliżonych do blachy i przy pomocy dłoni dokładnie rozprowadzić po całej jego powierzchni łyżkę oliwy.
Na rozłożone ciasto w kolejności układamy: sos pomidorowy/ketchup, pieczarki z cebulą i szynką, ser.
Nagrzaną blachę ostrożnie wyciągnąć i zsunąć papier z pizzą na blachę.
Pizzę piec w piekarniku rozgrzanym do 240st C (z termoobiegiem) około 8-10 minut lub bez termoobiegu w temp. 220st C przez 15-17 minut.
Najnowsze komentarze