Zakręcona drożdżówka budyniowa

Składniki na ciasto:

  • 50 g drożdży
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 540 g mąki
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 75 ml oleju
  • masło i bułka tarta do formy

Masa budyniowa:

  • 2 budynie o smaku czekoladowym
  • 3 szklanki mleka
  • jeżeli budyń nie jest słodzony to dodatkowo 0,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 100 g rodzynek
Drożdże pokrusz i utrzyj z łyżką cukru. Mleko podgrzej. Mąkę, jajka, żółtko, olej i pozostały cukier przełóż do miski. Dodaj ciepłe mleko i drożdże, wyrabiaj mikserem. Miskę przykryj i odstawi na pół godziny do wyrośnięcia.
W rondelku zagotuj 2,5 szklanki mleka i rozpuść cukier, w pozostałym mleku wymieszaj budyń i wlej do rondelka. Mieszaj energicznym ruchem ok 1 minuty na ogniu, następnie ściągnij z kuchenki cały czas mieszając. Masę budyniową odstaw do ostygnięcia.
Formę do baby posmaruj masłem i oprósz bułką tartą
Ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkuj na owalny placek, posmaruj masą budyniową i posyp rodzinkami i migdałami, zwiń w roladę, roladkę potnij na kawałki ok 3 cm i układaj nierównomiernie w formie, czynność powtórz.
Ciasto wałkuję na papierze do pieczenia, później łatwiej jest mi zwinąć ładny rulon no i stolnica pozostaje czysta.
IMG_3444
Odstaw formę, aż ciasto wyrośnie ok 15 minut.
IMG_3448
Babkę wstawić do rozgrzanego piekarnika na 190 C i piec przez 45 – 55 minut.
IMG_3445
Przepis główny znajduje się http://niezlymlynek.blogspot.com/ powyższy jest troszkę zmodyfikowany.

Może Ci się również spodoba

3 komentarze

  1. iza pisze:

    ale fajne ciacho

  2. naszlakusmaku pisze:

    świetnie wygląda! 🙂 zjadłabym kawałek 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *